VaLePa raivasi tiensä cupin välieriin – Lempo laittoi liigaryhmän ahtaalle

16. tammikuun 2021
VaLePa raivasi tiensä cupin välieriin – Lempo laittoi liigaryhmän ahtaalle

FINNISH TEKNIKUM CUP PUOLIVÄLIERÄ
LEMPO-VOLLEY – VALEPA 1–3 (25–21, 20–25, 17–25, 22–25)

16.1. Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

AVAUSKOKOONPANOT

Lempo: Saku Tuomivaara, Tomi Rumpunen, Sten Kruuda, Tuomas Sillanpää, Simo Puttonen, Tatu Härkönen ja libero Jyri Niemi

VaLePa: Mikko Esko, Sakari Mäkinen, Anssi Vesanen, Matias Tihumäki, Ilari Toimela, Mikko Karjarinta ja libero Risto Ruohola

OTTELURAPORTTI

Lempo ahdisti VaLePan tiukille, mutta laatu ratkaisi lopulta

Hallitseva Finnish Teknikum cupin eli Suomen cupin mestari VaLePa teki Hakkarin yleisöttömässä illassa sen, mitä siltä odotettiin. Vierasjoukkue otti välieräpaikan voittamalla 1-sarjalaisen Lempo-Volleyn erin 3–1 (21–25, 25–20, 25–17, 25–22). Helpolla VaLePa ei kuitenkaan päässyt, Lempo yllätti kaikki viemällä avauserän nimiinsä ja haastoi miehekkäästi ylempisarjalaista. Pelin edetessä tasoero, etenkin ulottuvuuden tuoma vahvuus torjunta- ja hyökkäyspelissä, käänsivät taiston VaLePalle.

VaLePan päävalmentaja Janne Kangaskokko päättyi antamaan pelin alusta vastuuta hieman vähemmän pelanneille Anssi Vesaselle, Tuomas Tihumäelle ja Ilari Toimelalle. Lempon päävalmentaja Esa Kunnari puolestaan luotti kokemukseen avausvalinnoissaan.

– Ilari oli mielestäni tänään plussan puolella. Kun alkukankeudesta pääsi, hän selviytyi hyvin. Matias hakkurina ei ollut tänään ihan oma itsensä, nuorelle kaverille ehkä vähän liian tiukka paikka tänään, Kangaskokko summasi nuorien miesten otteita.

Lempolla ei lähes kahden kuukauden pelitauko alussa näkynyt, vaan näyttämisen halu ja into nousivat hallitsevaan rooliin. Rohkeasti, välillä jopa yltiörohkeasti hyökännyt lempääläisryhmä otti heti avauserän alusta ohjakset haltuunsa. Saku Tuomivaara ei ujostellut Mikko Eskoa vastaan pelaamista, ja Lempo-hakkuri Tuomas Sillanpää oli liian kova pideltävä VaLePa-torjunnalle.

Kun avauserän nostoprosentti oli 76 ja tappoprosentti 74, oli siinä vahva alusta Lempon yllätyserävoitolle. Se kirjattiin luvuin 25–21, kun loppuerästä muutama pitkä pallo kääntyi kotijoukkueelle.

– Alku oli meiltä jähmeä, jopa jäätävä. Tiedettiin, että Lempo osaa pelata ja heillä oli kokemuskin puolellaan aloitusseitsikoissa. Onneksi se siitä sitten aukeni meille, VaLePan Kangaskokko tuumasi pelistä.

– Olihan se meillä kysymysmerkki, miten peli lähtee kulkemaan. Upeasti se sitten lähti. Puhuimme kyllä, että lähdetään peliin terävästi, ja siinä onnistuimme, Lempon Kunnari summasi.

VaLePa luotti toisessa erässä samaan kokoonpanoon, ja se toi tulosta. Yleispelaaja Sakari Mäkinen otti isoa roolia etenkin syöttöruudussa, ja VaLePa karkasi heti alkuerässä parin pinnan karkumatkalle. Toisessa erässä VaLePa juhli etenkin torjuntapelissä Mikko Karjarinnan näyttäessä esimerkkiä: VaLePalle kirjattiin seitsemän torjuntaa.

Ilari Toimela toi arvokasta tulitukea laitapeliin tärkeillä pisteillään ja VaLePa vei erän 25–20. Lempo haki vielä uutta nousua tuomalla Kasper Pennasen peliin, mutta VaLePa vastasi ottamalla hakkuriksi Aaro  Nikulan, eikä Lempo saanut kiriä aikaan.

Kolmannen erän alku oli Lempo-liberon Jyri Niemen näytöstä: hän alusti muutaman todellisen maratonpallon voiton lempääläisille. Erän aikana kuitenkin joukkueiden todellinen tasoero alkoi koko ajan tulla selvemmin esille: Lempon hyökkäystehot hyytyivät VaLePan vaimennuksiin ja puolustuksiin. Ja Lempon kenttäpuolustus ei saanut VaLePan korkeammalta tulleita laitahyökkääjiä millään kiinni.

VaLePa oli jo yhdeksän pisteen johdossa parhaimmillaan. Entinen Lempo-tähti Anssi Vesanen esitti erän maukkaimmat torjunnat ja paterit, tosin Lempon Tomi Rumpunen hyökkäsi useamman kerran kutospaikalta Urheiluruutu-tasoisesti. Kolmas erä kirjattiin VaLePalle 25–17.

Neloserään Lempon päävalmentaja Esa Kunnari sai ryhmänsä vielä uuteen nousuun. Toisessa erässä kehiin tullu yleispelaaja Kasper Pennanen toi lisää lyöntivoimaa ja etenkin Rumpusen tappohyökkäyksillä Lempo oli 7–3-johdossa. Janne Kangaskokon aikalisä siinä tilanteessa kuitenkin puri: VaLePa nousi tasoihin jo 9–9.

Erä pysyi tasaisena pitkään, ja 20 pisteen päälläkin VaLePa joutui tekemään täyden päivätyön erävoiton eteen. Lopussa Lempon verkko- ja syöttövirhe sekä VaLePan Risto Ruoholan upea puolustus ja siitä voitettu piste toivat helpotuksen tunteen VaLePalle voiton muodossa, päätöserä pistein 25–22.

VaLePa pelaa siis Tampereen Kaupissa tammikuun lopulla Finnish Teknikum cupin final four -tapahtumassa ja cupin mestaruudesta.

– Tavoite on hoitaa kannu kotiin Kaupissa, toivottavasti saadaan tapahtuma vietyä läpi tässä tilanteessa, Kangaskokko tuumi.

Lempolaisilla oli pelin jälkeen sekä iloa hienosta haastosta, että pettymystä, kun oma huippupeli ei aivan riittänyt.

– Eipä olisi ennen peliä uskonut, että jos VaLePalle häviää 1–3, se harmittaa ja voi jopa vähän jossitella, Lempon parhaat pisteet 18 summannut Rumpunen harmitteli.

– Olisin niin mielelläni sen viidennen erän pelannut. Vähän jäi kaivelemaan 4. erän loppu, oltiin iholla, mutta muutama harmittava pallo tuli siinä, Kunnari puhisi.

Parhaina palkittiin keskitorjujaosaston Sten Kruuda Lemposta ja Anssi Vesanen VaLePasta. Konkarit olivat elementissään ja tekivät tukuittain tärkeitä pisteitä joukkueilleen. Lempolla Rumpusta tuki etenkin hakkuri Sillanpää 15 pinnallaan. VaLePan Mäkinen kokosi 16, Toimela 15 ja vajaat kolme erää pelannut Nikula 14 pistettä.

– Vastaanotto toimi meillä tänään tosi hyvin (66 %), passarina Saku pelasi todella hyvän pelin, pystyi jakaan peliä laadukkaasti. Ja tumppi hakkurina oli todella vahva, Kunnari kehui.

– Jos pystymme pitämään tämän tason 1-sarjan peleissä, meillä on asiat hyvällä mallilla.

PALKINNOT

Lempon paras pelaaja: Sten Kruuda
VaLePan paras pelaaja: Anssi Vesanen

Yleisö: 0

SEURAAVA PELI

Lempolla jatkuu 1-sarja ensi lauantaina 23.1. kotipelillä Napapiirin Pallokettuja vastaan. Peli pelataan ilman yleisöä. VaLePan kausi Mestaruusliigassa lauantaina 23.1. Ettan vieraana Oulussa.

AAMULEHDEN LIVETALLENNE OTTELUSTA

ENNAKKOSTUDIO

LEHDISTÖTILAISUUS

OTTELUSIVU

LENTOPALLOLIITON LIVETULOSPALVELU

TILASTOJA

Pisteet:
Lempo: Rumpunen 18, Sillanpää 15, Kruuda 8, Härkönen 7
VaLePa: Mäkinen 16, Toimela 15, Nikula 14, Vesanen 11, Karjarinta 10

Vastaanotto: 66%-61%

Torjunnat: 4-12

Ässät: 9-5

Syöttövirheet: 15-19

Vastustajalle tehdyt virheet: 21-24

Hyökkäyspisteet-ja prosentti:
Lempo: 47/42%
VaLePa: 58/56%

Artikkelin pääkuva: Kari Kautto