Otteluraportti: 16.3. LeKi-KyKy 3-2 1. puolivälierä

16. maaliskuun 2019
Otteluraportti: 16.3. LeKi-KyKy 3-2 1. puolivälierä

16.3.2019 1. puolivälierä Lempäälän Kisa – Kyyjärven Kyky 3-2 (23-25,25-19,25-19,26-28,20-18)

Olipas ottelu!

Herranjee! Sussiunakkoon! Härregyyd! Mamma mia!

Ja, mitä niitä kaikkia huudahduksia nyt ikinä onkaan.

Tiedettiin etukäteen, että LeKin ja Kykyn pelit ovat aina suurta draamaa, kuten ovat olleet liki poikkeuksetta koko LeKin 1-sarjan ajan eli viiden kauden verran. Mutta, että näin ihmeellinen pleijarialoitus saatiin aikaan.

Nitrot, betasalpaajat, hajusuola ja kossumoukut olivat tarpeen samaan aikaan nautittuna pelin lopussa, kun ottelun voittajaa ratkottiin. Tällä kertaa se oli LeKi, mutta ihan karsea vääryys ei olisi ollut, että se olisi ollut Kyky.

– Tämmöistä näytelmää odotinkin, mutta menipä hurjaksi tuo loppu. Jokusesta tuomaritulkinnasta oltiin eri mieltä, mutta kyllä niitä peleihin aina mahtuu. Olimme jo kuilun partaalla neloserässä, siitä selvittiin. Sunnuntaina kapina jatkuu Kyyjärvellä, lateli Kyky-koutsi Hannu Kalliojärvi, joka teki taas kaiken mahdollisen ja mahdottomankin oman sakkinsa piiskaamisessa ja LeKin pelin häirinnässä. Sana ”häirintä” on tässä kohtaa plusmerkkinen, sillä valmentajien kuuluukin ottaa vaihtoja, viivytellä ja ottaa aikalisä sopiviin hetkiin; niissä Kalliojärvi on aivan kunkku.

-Vähän tehtiin itsellemme homma hankalasi. Jäätyminen oli 4. erässä paha ja vitoserässäkin olisi peli pitänyt tappaa paljon aiemmin. Mutta meillä on värkeissä vara parantaa, napsu ja toinenkin. Riittääkö ja onnistuuko se, on huomenna nähtävissä, teesitti puolestaan Jani Huurne LeKistä.

Ottelusarja on siis 1 – 0, mutta mitään – siis mitään – ei vielä ole LeKi saavuttanut. Jatkaja ratkeaa Kyyjärvellä huomenna. Jos LeKi voittaa matsin, tie vie välieriin. Jos Kyky voittaa matsin, tie vie kultaiseen 25 pinnan ylimääräiseen erään.

Sekä Kalliojärvi että Huurne olivat tismalleen samaa mieltä siitä, että jatkoon menee parempi sakki ja ennen muuta oikea sakki.

Avauserä oli hermostunutta, hallintaan homman sai ensimmäiseksi Kyky, joka nyppäsi 3 – 4 pinnan  kaulan, jota LeKi kiri kiinni, mutta erän kuski oli Kyky. Latvialaishärkä Aivars Petrusevics, ex-VaLePa ja ex-Hurrikaani ja nykyään Betsetin tarmokas betonimies, oli erän hahmo.

Toisessa erässä tuli paljon harhasyöttöjä, mutta LeKi otti nyt isännän äänen käyttöön; kiitos muutaman pallon, joista Jyri Niemi kaivoi puolustustukset peliin. 14 – 8-tilanteessa alkoi näyttää siltä, että tauolla mennään tasalukemissa. Kasper Pennanen oli LeKi-iskuri tässä erässä.

Kolmas erä oli puolestaan Tuomas Siirilän ja Petteri Fribergin parasta aikaa. LeKi vei ja Kyky vikisi, lopullinen ero repesi LeKin 16 – 15-johtoasemassa, kun Teemu Koivunen sai syöttönsä kulkemaan.

Neljäs erä jää eloon ja historiaan.Ikävä kyllä LeKin kannalta miinusmerkkisesti. Hienosti peliä vienyt LeKi rallatti jo 23 – 16-johtoon. Kykyn tykit Petrusevics, Lauri Jylhä ja Loimusta kautensa jälkeen siirtynyt Oskari Keskinen sorttuivat virheisiin ja olivat ihmeissään LeKin hyvän kenttäpelin kanssa. Mutta sitten.

Kykyn Mikko Väliaho meni toivottoman tuntuisessa 17 – 23-tilanteessa syöttämään. Ensiksi tuli hamalyönti, sitten kaksoiskosketus passissa, sitten montamonta huonoa nostoa pahoista syötöistä ja kaskummaa ja hupsistakeikkaa: tilanne oli tuotapikaa 23 – 24 Kykylle. Katsomo ihmetteli ja kummasteli, mikä mättää. Väliaho syötti eräpalloa ja LeKi nosti sen vastapalloksi, josta toinen Väliaho eli Mika tälläsi verkkoon.

LeKi pelastui ja nousi vielä ottelupalloon 26 – 26. Sitä pääsi Tuomas Siirilä hyökkäämään, mutta hiukan pehmeä ratkaisu ei tepsinyt. Kyky karvasi pinnan ja Lauri Jylhän sekä Oskari Keskisen paukuilla Kyky otti erän. LeKin puolella niskat nyökkäsivät, mutta mitä tärkeintä: leuat nousivat heti uudelleen ylös.

5. erä alkoi loistavasti: tuotapikaa peli oli 6 – 1 LeKille. Mutta yhtä nopsaan se oli 10 – 10. Sitten mentiin pinna pinnalta, ensiksi ottelupalloon eteni LeKi. Ei onnistunut. Sitten sai ottelupallonsa Kyky: 15  -16. Pennasen isku toi tilanteen tasoihin. Seuraavakin ottelupallo meni Kykylle, mutta LeKi ei luovuttanut. Petteri Friberg syötti ja syötti niin sanotun rullan sivurajalle: yli vai viivalle? Riippuu keneltä kysyy, mutta tuomaristo sanoi; viivalle.

LeKin ottelupalloa tilanteessa 19 – 18 syötti Pennanen. Hyvä leija tuotti heikon noston ja pallon suoraan LeKin puolelle. Passari Kassu Luostarinen luotti Tuomas Siirilään, joka peippasi viivalle ja ….pilli soi; verkkotuomari Jori Sundell näki Kyky-passari Martin Jansonsin olleen verkossa…peli päättyi tähän puhallukseen.

Latvialaispassari Jansonsin kehonkieli kertoi, että puhallus oli aivan oikein…

Tuuletukset kuvastivat helpottuneisuutta eli sitä, että lukuisista paikoista saatiin voitto kotiin. Sen jälkeen vetoketjut vedettiin kiinni. Joka ainoa tietää, että Kyyjärveltä ei voittoja ole liikaa kairattu. Itse asiassa kaksi: syksyllä 3 – 0 runkosarjassa ja viisi vuotta sitten välierissä LeKi voitti pelin 3 – 2, mutta hävisi silloin kultaisen erän ja lähti lomille. Muulloin on kotiin lähdetty tappion maku suussa.

Saas nähdä, mitä huomenna tapahtuu. Parempi jatkaa kauttaan, mutta ei tämän parin häviäjäkään huono ole, ajattelee RRRRR (joka käytti melkein koko alussa maintin koktailin…)

OTTELUSIVU

Ottelusivulla koottuna ennakot, raportit, tilastot, kuvat, haastattelut ja kaikki tarpeellinen

Artikkelin kuvat: Antti Raunio

parhaat leki kyky puolivälierä