Kotitaika pysyy – Kyyjärvi nurin kolmessa erässä

25. tammikuun 2020
Kotitaika pysyy – Kyyjärvi nurin kolmessa erässä

1-SARJAA LEMPO-VOLLEY – KYYJÄRVEN KYKY 3–0 (25–15, 25–18, 26–24)

25.1. Hakkarin liikuntahalli, Lempäälä

AVAUSKOKOONPANOT

Lempo: Matti Toivola, Eetu Rantanen, Teemu Koivunen, Henri Laine, Kasper Pennanen, Tatu Härkönen ja libero Jyri Niemi

Jymy: Petteri Penttinen, Aivars Petrusevics, Aaro Keisanen, Mareks Lazuko, Ville Heiskanen, Mika Väliaho ja libero Miko Kostamo

Otteluraportti

Hiekkalaatikon suurimman linnan rakensi Lempo

Lempääläisten ja kyyjärveläisten väliset 1-sarjan lentispelit ovat lajin legendoja jo kuudetta vuottaan. Ääritiukkoja otteluita, punaisia ja keltaisia kortteja, tunteiden paloa, suukopua ja äkkinäisiä käänteitä. Näitä kaikkia on mahtunut matseihin roppakaupalla, viimeksi viime syksynä, kun Lempo kävi kyykkäämässä vieraissa erin 2–3, vaikka johti 5. erää jo reippaasti.

Tällä kertaa kamppailu ei noussut klassikkojen joukkoon, eikä trilleriäkään ollut kuin 3. erän lopussa. Hiukan parranpärinää ja yksi keltainen kortti (Kyyjärvelle) toki matsiin mahtui, mutta pelillisesti Lempo oli kaksi erää selkeästi niskanpäällä ja käänsi viime viikon Nurmo-pelin tapaan 3. eränkin pieneltä takamatkalta edukseen. Komeimman hiekkalinnan laatikkoon rakensi tällä kertaa siis Lempo.

Mutta: iso – siis ISO  – varoituksen sormi kaikkiin maan kolkkiin, missä 1-sarjaa pelataan: Kyky on tulossa. Kukaan, ainakaan Lempo, ei halua Kykyä vastaansa pudotuspeleissä. Kyky on vahvistunut, joukkueen konkaripelaajat vertyvät ja kun tietää sakin ilmiömäisen venymiskyvyn, saa joka sakki tästä edes olla heidän kanssaan varuillaan.

Kykyltä puuttui rosteristaan muutama pienen roolin A-poika plus Tuomas Sillanpää, Lempolta puolestaan Tomi Rumpunen ja A-poikien kanssa turnaamassa ollut passari Saku Tuomivaara eli poissaolojen suhteen puntit olivat suht tasan.

Kasper Pennanen oli nauttinut edeltävällä viikolla hirvenlihaleipiä ja saanut, jos mahdollista, niistä lisää ruista ranteeseensa. Suvereenin iskupelin lisäksi tuli upea nostopeli.

– Aika vähän tuli lopulta syöttöjä itselleni. Lyöntipeli alkoi heti alkuhetkistä rullata ja passejakin tuli mukavaan tahtiin. Myös oma syöttö kulki tänään hyvin, sanaili Lempon parhaana palkittu tyytyväinen Pennanen, joka on joutunut jakamaan peliaikaa muiden kovien yleispelaajien kanssa viime vuotta enemmän. Mutta edelleen yleisöä ihastuttava ja vastustajia kauhistuttava viistolyönti ”Moukarilta” löytyy, joka teki tuhoja Kykyäkin vastaan 17 pinnan verran.

– Itselläni oli alussa virtaa vissiin vähän liikaakin, mutta kun sain eka erän alkupuolella pari makeaa puolustusta, kipsi karisi. Tärkeä ja makea voitto, hehkutti libero Jyri Niemi, joka on Kyky-nuttua kantanut useammalla kaudella.

Valmennnusjohdolta tuli suitsutusta tasaisesti, etenkin kahden ensimmäisen erän huikean pienten virhemäärien takia.

– Jumankauta, kolme omaa virhettä per erä ekassa ja tokassa setissä, ihaili päävalkku Esa Kunnari kakkosvalkku Jani Huurneen tekemää tilastoa. Moisella virhemäärällä yleensä pärjää lentiksessä. 3. erässä omia virheitä tulikin jo 12 kappaletta, mikä selittää päätöserän tasaisuutta osittain. Suurin selitys siihen on toki se, että muun muassa Lempon syöttöpommituksen kohteena ollut latvialaishärkä Aivars Petrusevics paransi huikeasti pelaamistaan päätöserään, kuten teki konkari Ville Heiskanenkin.

Avauserä oli Lempolle kuin ”fairytale”, englantilaisittain sanottuna. Satumaista puolustamista, loistavaa nostopeliä, ilmiömäistä passaamista ja komeita iskuja. Anssi Vesanen pelasi loistopelin Nurmoa vastaan viikko sitten, nyt hakkurina oli Henri Laine ja Laihian lahja lentikselle onnistui myös hyvin – Lempolla on hakkuriongelma (positiivinen sellainen).

Toinen erä alkoi hiukan tasaisemmin, mutta edelleen Kykyn nostopeli tökki ja joukkueeseen tammikuun puolivälissä värvätty kokenut huippupassari Petteri Penttinen joutui aika lailla heittämään passin siihen suuntaan, mihin se oli ylipäätään mahdollista. 16–13-tilanteesta Lempo nykäisi Laineen hyvillä ykköspaikan iskuilla riittävän karkumatkan.

Pitkällä tauolla useampi lentisfani varoitteli aivan aiheesta: ”Peli ei ole vielä pelattu, muistakaa edellisvuosien kohtaamisia.” Kyky tulikin kopista sisuuntuneena, valmentajavelho Hannu Kalliojärvi otti normijuttunsa mukaan eli kovan lietsonnan. Muutama tuomaritilanne aiheutti parranpärinää, mutta päätuomari Seppo Mutkala on päättäväinen näytöissään ja piti mutinoista huolimatta vihellyksensä voimassa, yhtä rajapalloa lukuunottamatta, jonka ratkaisi rajamies näkemyksellään.

Lempo oli muun maussa 6–9-tappiolla ja vielä 20–22-tilanteessakin, mutta sitten lempääläisten voitontahto käänsi matsin. Laineen kahdella paukulla ja Pennasen karmealla viistolatauksella Lempo meni 24–23-johtoon. Kentälle erän lopussa otettu sentteri Matias Becker syötti upean syötön ja puolusti hienosti Petrusevicsin iskun. Toivola passasi ottelupallon Pennaselle, joka moukutti: rajamies näytti kenttään, päätuomari yli. No, oli pallo 6,7 cm yli – eli oikea ratkaisu.

24–24 tasatilanteessa Petrusevics aikoi kääntää erän ja tuunasi syöttöönsä kauhean latingin: pallo pamahti oman sentterin  Mika Väliahon niskaan eli epäonnistui totaalisesti. Matti Toivola puolestaan meni ruutuun ja hiphei: termpaisi ässän ”Petrun” nokan alle. Voitontuuletukset tulivat taas syvältä.

Tilastojen kertomaa: Lempo: Pennanen 17/+9, Laine 16/+11, Toivola 7/+7. KyKy: Petrusevics 12/+0, Heiskanen 8/+4, Keisanen 6/+5. Nosto Lempolle selvästi prosentein 68 –45. Torjunnat voitti sen sijaan Kyky lukemin 4–7.

Taistelu sijoista 1–3 jatkuu huiman tiukkana, kuten myös sijoista 5–8 niin ikään. Vielä ei voi eikä kannata ”pekuleerata” pleijarivastuksia, sen näkee sitten. Jos aikoo pärjätä, on oltava valmis kohtaamaan kenet vaan – jopa Kykyn (vaikka se painajaisskenaario olisikin…), järkeilee RRRRR.

Ps. Stefa Kruuda oli katsomassa peliä…

PALKINNOT

Lempon paras pelaaja: Kasper Pennanen
KyKyn paras pelaaja: Ville Heiskanen
Lempon nälkäisin pelaaja: Matti Toivola

Yleisö: 202

SEURAAVA PELI

Lempon kolmen kotipelin putki huipentuu seuraavana lauantaina 1. helmikuuta Karhulan Veikkoja vastaan. Peli Hakkarissa klo 16, ja se on runkosarjan viimeinen kotipeli ennen pudotuspelejä. Sen jälkeen on vielä kaksi vieraspeliä. KaVe-peli on samalla VIP-peli, johon saa 25 eurolla ostettuja VIP-lippuja (sis. tarjoilut, parhaat paikat, ennakko- ja jälkipelit). KyKy jatkaa pelejään ensi sunnuntaina 2.2. kotipelillä Pielaveden Sampoa vastaan.

Facebookin kuva-albumi

OTTELUSIVU

Ottelusivulla tilastot, kuvia, ottelupallo videolla ja muuta mielenkiintoista.

LENTOPALLOLIITON LIVETULOSPALVELU

Muokattu 7.6. Korjattu KyKyn avaukseen Ville Kaksosen paikalle Aaro Keisanen.