Lempolle arvokkaat pisteet ailahtelevan illan jälkeen Kuortaneelta

18. lokakuun 2020
Lempolle arvokkaat pisteet ailahtelevan illan jälkeen Kuortaneelta

1-SARJAA KUORTANE – LEMPO-VOLLEY 2–3 (25–22, 15–25, 21–25, 27–25, 12–15)

18.10. LähiTapiola-areena, Kuortane

AVAUSKOKOONPANOT

Lempo: Saku Tuomivaara, Tomi Rumpunen, Teemu Koivunen, Henri Laine, Simo Puttonen, Sten Kruuda ja libero Jyri Niemi

Kuortane: Leevi Väänänen, Veeti Nikkinen, Niko Tuusa, Jere Tikkala, Luka Marttila, Miika Haapaniemi ja libero Joonatan Salpakari

OTTELURAPORTTI

Sten Kruuda tuli, näki ja voitti Kuortaneen illassa

Lempo otti sunnuntaina Kuortaneelta pisteet, joita todennäköisesti harva tällä kaudella ottaa. Viime kaudesta suuresti uusiutunut Kuortane laittoi Lempon todella ahtaalla ja esitti erittäin vahvoja otteita. Kovaa ja korkealta hyökännyt nuorten maajoukkue laittoi myös Lempon pelaamaan kovempaa kuin kertaakaan tällä kaudella.

Lempääläiset osoittivat vahvuutensa, vaikka välillä  Esa Kunnarin poppoo talvituulessa heiluikin. Voitto ja kaksi pistettä matkasivat 3–2-voitolla. Jos Kuortane jatkaa vastaavia esityksiä, harva joukkue monikossa pisteitä saa mukaansa.

Lempo otti avaukseensa viime pelistä poiketen Simo Puttosen ja Sten Kruudan. Valinnat olivat varsin oivia, sillä kaksikko nousi tänään niin sanottuun lusikkakerhoon.

Syksyn harjoituspelistä Kuortane oli saanut mukaansa yleispelaaja Veeti Nikkisen. Uusi pelimies tekikin ison vaikutuksen joukkueen peliin, siitä lisää myöhemmin.

Avauserä oli aika lailla kuortanelaisten näytöstä, vaikka Lempo pisteiden valossa perässä hyvin roikkuikin. Kuortaneelta neljä kuudesta pelaajasta syötti kovaa hypäriä, ja upealla varmuudella avauserässä. Ensimmäinen syöttövirhe tuli vasta noin 20 pinnan paikkeilla.

Peli alkoi makeasti, kun Lempon Kruuda nollasi avauspallossa torjunnallaan Nikkisen. Se ei kuitenkaan indigoinut pelin suuntaa, vaan Nikkinen oli tänään melko lailla kääntämätön kanto Lempon pellossa upeilla hyökkäyksillään. Kun mittaa on noin 210 senttiä, on kiva ladella nelospaikalta kovia minttuja.

Avauserä selvästi herätti Lempon: tänään joudutaan tekemään kova päivätyö, jos ei haluta poistua tunnissa bussiin ja kotimatkalle nollille jääneenä. Kokeneet yleispelaajat Simo Puttonen ja Tomi Rumpunen olivat isossa roolissa: he yhdessä libero Jyri Niemen kanssa nostelivat yläkierrehypärit aika hyvällä tarkkuudella peliin. Useamman pisteen putkia ei montaa Kuortaneelle tullut. Lisäksi hyökkäyspelissä he pelasivat melko vähin virhein.

Toisessa erässä kotijoukkueen virhekontrolli ei kestänyt avauserän tavoin, ja Lempo lähti heti erän alussa karkuteille. Ilmavassa Kuortaneen hallissa oli kiva puolustella kovia viistolyöntejä, ja Lempon Niemi olikin pelin näyttävin pelaaja, jälleen!

Kolmas erä oli tiukka ja yliotteen kannalta myös tuiki tärkeä. Erä eteni pitkään tasaisesti, kunnes Lempo teki onnistuneen hakkurivaihdon. Kahdessa avauserässä tuplavaihdoissa pelannut Tuomas Sillanpää teki heti Henri Laineen paikalle tultuaan pari komeaa pinnaa, ja johdatti Lempon parin pinnan tärkeään johtoon. Se riitti myös erän loppuun.

Neljäs erä oli hyvin pitkälti samanlainen kuin kolmas. Tasaisesti edenneessä erässä Lempo repäisi 13–15 tappion hälkeen johdon. Kuortane pelasi paljon juuri Nikkisen kautta, joka tappoikin hyvin. Muualta tulituki oli kuitenkin heikompaa, ja Lempo sai myös vastaanoton aika hyvin irti. Johto oli jo 22–18 ja 24–20.

Lempo varmaan jo makusteli makeaa kolmea pistettä, mutta sitten Kuortaneen hakkuri Jere Tikkala astui esiin. Tikkala nakutti pari hyvää pinnaa ottelupallotilanteissa ja tasoihin päästyä teki erästä selvää syöttövuorollaan.

Jos neljäs erä tarjosi dramaattisen lopun, viides oli jännäriä alusta loppuun. Johto vaihtelii tiuhaan. Lempo oli häviöllä 1–3, käänsi sen 10–6 johdoksi, joka muuttui 12–10-tappioksi. Sitten astui esiin Sten Kruuda, joka käytännössä ratkaisi pelin.

Ensin kaksi ässää putkeen hyvillä syötöillä. Lempo tasoihin ja johtoo, ja lopulta myös erän ja pelin voittoon, kun Kuortaneelle tuomittiin käsittelyvirhe.

– Meillä oli vähän hidas alku ja huono 4. erän loppu. Muuten pelasimme kyllä aika hyvin tänään, Lempon päävalmentaja Esa Kunnari pohti.

– Oli kyllä kiva päästä pelaamaan. Oltaisiin voitu pelata pidempäänkin, kun ei tiedä milloin pelit tässä tilanteessa loppuvat, Lempon Sten Kruuda tuumi.

– Pelin aikana sai lisäbuustia, kun huomasi saavan Nikkiseenkin vaimennuksia. Hän sai aika paljon passeja ja hieman ehkä väsyi, aluksi tuntui että eihän tässä ole mitään mahdollisuuksia, Kruuda kertoi.

Kuortaneen iso vahvuus on tällä kaudella pitkät ja lyöntivoimaiset laitapelaajat. Nikkisen lisäksi Luka Marttila on sarjan tähtikategoriaa. Moni on varmasti ihmeissään korkealta viuhuvien lyöntien kanssa. Valmentaja Tapio Kangasniemellä on käsissään todella lahjakas porukka.

Lempolla ilahdutti joukkueen henkinen kokoaminen viidenteen erään. Isossa roolissa oli joukkojaan lietsonut Puttonen. Myös vaihtopenkin laajuus oli isossa roolissa: Sillanpää nousi penkiltä toiseksi parhaimmaksi pistemieheksi ja vitoserässä Kasper Pennanen tuli lopussa kentälle ja teki tärkeän pisteen.

Kentän pisteykköstä ei tarvitse arvailla: Nikkinen 25 pinnallaan. Lempolla kova kolmikko Rumpunen 14, Sillanpää 13 ja Kruuda 12 kokosivat isoimmat pinnat.

PALKINNOT

Lempon paras pelaaja: Simo Puttonen
Lempon nälkäisin pelaaja: Sten Kruuda

Yleisö: 37

SEURAAVA PELI

Lempo jatkaa pelejään tulevan viikon sunnuntaina 25.10. kotisalissa, vastassa sarjan ennakkosuosikkeihin kuuluva kestomenestyjä Kyyjärven Kyky.Kuortane kohtaa 25.10. Pälkäneen Luja-Lukon vierassalissa.

OTTELUSIVU

LENTOPALLOLIITON LIVETULOSPALVELU

Kuva: Antti Raunio